KINGSFOREST retriever kennel
Prinsenbaan 35 6104 ba  Koningsbosch  info-kingsforest@ziggo.nl

INFO OVER HONDEN WEETJES 

1. de neonatale fase

 De neonatale fase is de periode vanaf de dag dat de pups geboren worden tot ongeveer 14 dagen.
behulp van Deze fase bestaat voornamelijk uit eten, slapen en groeien. Ze kunnen wel al voelen en ruiken Met hun neus en tastzin vinden zij gemakkelijk de tepel

2. De overgangsfase
De overgangsfase is ongeveer tussen de 10 en 21 dagen. Deze fase gaat vooraf aan de socialisatieperiode. De pups openen hun oogjes, beginnen wat rond te kruipen en gaan ook horen. Langzaam ontwikkelt hun gezichtsvermogen
Rond de 3e week is hun gezichtsvermogen volledig ontwikkeld en ook hun reukvermogen komt op volle sterkte. In deze periode gaan de pups op onderzoek uit en spelen ook al wat met elkaar.
De pups drinken in eerste instantie moedermelk/puppymelk, maar tegen het einde van deze fase wordt ook begonnen met vaster voedsel (pap
Met twee weken krijgen de pups hun eerste wormkuurtje. Pups kunnen namelijk al in de baarmoeder besmet raken door wormen.
Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beïnvloeden is het van belang pups goed te ontwormen. Het is belangrijk om het ontwormings schema te volgen.
In deze periode (met 3 à 4 weken) komen ook de eerste tandjes door

Met 5 tot 8 weken wordt door middel van spel geleerd hoe de pup zich sociaal moet gedragen ten opzichte van de broertjes, zusjes en andere soortgenoten. Zo wordt spelenderwijs al een ‘rangorde’ tussen de pups gevormd. Ze oefenen verdediging en vluchtgedrag

3. De socialisatieperiode
De socialisatieperiode is tussen de 3 tot 12 weken. Deze periode kunnen we indelen in twee fasen, de inprentingsfase (3 tot 5 weken) en de eigenlijke socialisatiefase (5 tot 8 weken).
De inprentingsfase in een belangrijke periode in het leven van de pups. In deze periode gaan de pups op onderzoek uit, gaan spelen met moeder en nestgenootjes, reageren op harde geluiden, kwispelen, eten hun eerste vaste voedsel en gaan ook bij het nest vandaan om hun plasje of poepje te doen.
In deze periode leert de pup heel snel en vergeet dit de rest van zijn leven niet meer. De pup gaat nu ook onze taal leren, de woordjes ‘ja’ en ‘nee’ zijn belangrijk bij de opvoeding van uw pup. Straf de hond nooit voor overmoedig gedrag, dat maakt hem onzeker


0p de leeftijd van 5 weken beginnen de pups brokjes te eten. De pup vindt het lekker om ergens op te kauwen omdat in deze periode de tanden en kiezen verder doorkomen. Met 6 weken worden de pups weer ontwormd
Als het nodig is wordt de pup door de moederhond gecorrigeerd. De nestbinding is groot maar gaat geleidelijk aan afnemen. Op de leeftijd van ongeveer 7 weken gaat de nieuwsgierigheid voor zijn omgeving de overhand krijgen. De pups moeten in deze periode de kans krijgen om veel dingen te kunnen onderzoeken en in contact te komen met verschillende mensen, kinderen en dieren.
Opvallend is in deze periode dat de puppies het gedrag van de volwassen roedelgenoten proberen te imiteren/overnemen.
In deze weken zijn de pups goed gegroeid, is vaster in zijn
bewegingen en volwassener geworden. Hij heeft zijn eerste vaccinatie gehad, is bekeken door de dierenarts en meestal gechipt. Hij is klaar om de volgende fase in te stappen: naar huis met zijn nieuwe baas.
Met 8 weken moet de pup weer ontwormd worden. Bij 9 weken krijgt de pup zijn 2e vaccinatie. De pup zal met zijn baas voor de eerste keer naar de dierenarts gaan.
Bij het eerste onderzoek kijkt de dierenarts de pup altijd goed na, hij controleert bijvoorbeeld het gebit, ogen en oren worden bekeken, naar het hart en de longen wordt geluisterd, de buik wordt gecontroleerd of er geen navelbreuk is, de pup wordt gewogen, bij een reutje wordt gecontroleerd of de balletjes zijn ingedaald en eventueel wordt de chip gecontroleerd
Na de 2e vaccinatie mag u met uw pup naar puppycursus. Het is belangrijk dat de pup in de komende periode (vanaf zo’n 8 weken) in aanraking komt met andere honden.
De socialisatieperiode gaat bij zijn nieuwe baas door. Zijn wereld wordt veel groter, het is belangrijk om de pup overal mee naartoe te nemen, zodat hij zoveel mogelijk positieve ervaringen op kan doen
4. De juveniele (jeugd)fase
De juveniele fase is de periode van 3 tot 6 maanden, ook wel de tweede socialisatiefase genoemd.
In deze periode heeft de nieuwsgierigheid van de eerste socialisatiefase plaats gemaakt voor angst. De pup treedt de wereld niet zo enthousiast meer tegemoet, maar wordt terughoudender en kan vluchtgedrag vertonen.
Het herstelvermogen na een vervelende ervaring duurt langer en de kans dat de pup blijvend bang blijft voor bepaalde dingen is groter.
5. De puberteit
Hij zal/kan proberen hoger in rang te komen binnen uw gezin. Het is dan ook belangrijk dat de baas in deze periode consequent en duidelijk is naar zijn hond. Als volwassen hond kan het zijn dat hij de kinderen lager in rang ziet.
Zolang u zelf aanwezig bent zal de rang van uw kinderen hoger zijn, maar op het moment dat de kinderen alleen zijn met de hond vervalt dit effect
Tussen de 6 maanden en 1 jaar komt de pup in zijn puberteit. Hij wordt een stuk zelfstandiger en denkt de baas niet meer nodig te hebben. Hij wordt zich bewuster van zijn seksualiteit, de reu gaat zijn poot opbeuren, teefjes worden voor het eerst loops.
De hond luistert “slechter” en gaat er vandoor. In de puberteit krijgt de hond ook meer de neiging om zijn territorium en bezit (speeltjes, kluifjes, voer, mand, bench) te verdedigen. Dus let op met kleine kinderen. Laat nooit uw kind het speeltje van de  hond                       afpakken of in zijn bench gaan zit
6. De volwassenfase
Vanaf 12 maanden spreken we van volwassenfase.
De meeste honden (afhankelijk van het ras) zijn uitgegroeid als ze anderhalf jaar oud zijn. Het karakter van een volwassen hond blijft meestal vrij stabiel.
Als de hond seksueel volwassen is en hij weet dat zijn baas de leider van de roedel is, komt er weer rust. De plaats in de roedel ligt vast. 


Puppytest
Op de leeftijd van ongeveer zeven weken wordt door puppytesters van de FRC de FRC-puppytest afgenomen. Je wordt ruim van tevoren gebeld of gemaild door de puppytesters om een afspraak te maken.
Voor de puppytest kunnen de pups niet slagen of zakken. Het doel is het in kaart brengen van het karaktertje van de pup waardoor de match baas/ hond beter gemaakt kan worden. In het eindverslag wordt in het kort het karaktertje van de pup beschreven en een richtlijn meegegeven voor de opvoeding. Je wordt dringend geadviseerd deze informatie te delen met de toekomstige eigenaar. Geef eigenaren uitleg over de puppytest van hun hondje. Indien je dit wilt kunnen de puppytesters je aan de hand van de testuitslag adviseren bij het plaatsen van de pups.
Na het matchen van pups met potentiële pupkopers vul je op het fokkerijkformulier de tabblad  ‘Puppytest nestkenmerk’ en ‘Namen pups en nieuwe eigenaren’ in en stuurt  deze naar de BC.
De koopovereenkomst in het fokkerijformulier  is dan automatisch per pup ingevuld met alle al bekende gegevens. Je moet hierin nog wel de uitslagen van de gezondheidsonderzoeken en de show- en werkkwalificaties van de beide ouders invullen. Daarna kun je het koopcontract per pup verder compleet maken.  Stuur de koopovereenkomst vóór de pup wordt opgehaald digitaal ter inzage naar de nieuwe eigenaar. Indien je  dit wilt kun je er een eigen bijlage bijvoegen die je  aan de papieren koopovereenkomst vastniet.

Puppytest
De Puppytest brengt een aantal basiseigenschappen van een individuele pup in kaart met als hoofddoel om de fokker in staat te stellen bij de plaatsing van de pups goed te "matchen": enerzijds de toekomstige eigenaren een pup te geven die het best bij hun (gezins)situatie, verlangens en mogelijkheden past, anderzijds de pup een tehuis te geven waar hij tot zijn recht zal komen en de beste kansen heeft om uit te groeien tot een prettige huisgenoot. Ook dient de puppytest als basis voor opvoedingsadvies aan de eigenaar. De puppytest is gratis en staat open voor alle fokkers die binnen de FRC een nest hebben gefokt.